Çarşamba, Mayıs 8, 2024

MODERN ARAP EDEBİYATI DERGİSİ: BANIPAL

Yayın hayatına 1998’de başlayan Banipal, Birleşik Krallık’ta ve genel olarak Avrupa’da modern Arap edebiyatı üzerine yılda üç sayı olarak çıkan bir dergi. Banipal, Suriye’den Irak’a, Filistin’den Kuveyt’e, Mısır’dan Fas’a yüzlerce yazarın alana ait çalışmalarını okuyucuyla buluşturuyor.

Dergi, Arapça kaleme alınan çalışmaların İngilizceye çevrilmesiyle yayımlanıyor. Ayrıca sadece Arapça yazılmış çalışmalara değil, aynı zamanda Fransızca, İngilizce ve Almanca yazan Arap yazarların çalışmalara da yer veriliyor.

Dergide şiir, hikaye ve roman alıntıları, seyahat yazıları, röportajlar ve kitap incelemeleri gibi birçok kategoriden içerik yer alıyor. Her sayıda farklı bir temaya sahip olan derginin ana misyonu kültürlerarası diyalog.

Dergi ismini, M.Ö 600’lü yıllarda hüküm sürmüş ve döneminde Dünya Kralı lakabıyla anılan Asur Kralı Asurbanipal’e dayandırıyor. Asurbanipal, sanata ve bilime ilgi duyduğu için Ninova’da dünyanın ilk kütüphanesini kurmasıyla biliniyor. Kütüphanede bulunan tabletlerin birçoğu bugün British Museum’da sergileniyor. Ayrıca Gılgamış Destanı da bu kütüphanede yer alıyor.

Derginin internet sayfasına buradan ulaşabilirsiniz.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

En Son Haberler