Perşembe, Nisan 25, 2024

BİR ARAP KADININ İTİRAFLARI ROMANI ÜZERİNE

Suudi Arabistanlı yazar Rîm es-Sakr’ın (ريم الصقر) Bir Arap Kadının İtirafları (زايا) romanı Mustafa İsmail Dönmez çevirisiyle Nisan 2021’de Yeni İnsan Yayınevi’nden çıkmıştı. Bir kadının kimlik arayışının ve karşılaştığı zorluklar için başvurduğu çarelerin konu edildiği romanda Zâyâ’nın Arap Yarımadası’ndan Avrupa’ya uzanan hem yaralayıcı hem de iyileştirici serüveni okuyucuya sunuluyor.

Şükran Akan, Edebiyat Haber için romanı değerlendirdiği bir yazı kaleme aldı. Yazıda Akan, romanın Türkiye’de Arap kadınına dair var olan genel algının yıkılmasına fırsat tanıyacağını düşünüyor. 

Yazarın bireyin içine düştüğü yaşamı anlamlandırma krizi ve sorguladığı aidiyet kavramını, öğüt verme telaşına düşmeden bir kadının itirafları aracılığıyla anlattığına dikkat çeken Şükran Akan, romanı tamamlanma arzusun ön plana alarak yorumlamanın daha insanî bir bakış açısı olacağını dile getiriyor. Aynı zamanda insanın olduğu yerde sürekli bir arayış halinin ve hayata kök salma isteğinin daima var olduğu gerçeğine temas ediyor.

Akan diğer yandan Sakr’ın 80’li yılların Arap dünyasına, Doğu ve Batı toplumu arasındaki farklılıklara da değindiğini ifade ediyor.

Yazının tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

En Son Haberler