Cuma, Mart 29, 2024

AKKÂD MAKALELERİ KOLEKSİYONU’NUN İLK ÜÇ CİLDİ YAYIMLANDI

Mısırlı gazeteci, yazar ve edebiyat eleştirmeni ‘Abbâs Mahmûd el-‘Akkâd’ın (عباس محمود العقاد) çeşitli gazete, dergi ve kitaplarda kaleme almış olduğu yazılarından derlenen ‘Akkâd Makaleleri Koleksiyonu’nun (جمهرة مقالات العقّاد) ilk üç cildi Madarat Yayınevi (مدارات للأبحاث والنشر) tarafından okurla buluşturuldu.

Eserin derlemesini ‘Abdurrezzâk ‘Îsâ (عبد الرزاق عيسى) üstlenirken, içeriklerin inceleme ve düzenlemesinden araştırmacı Ahmed Recep Hicâzî (أحمد رجب حجازي) sorumlu. Tamamı on sekiz ciltten oluşması tasarlanan külliyat; yazarın edebiyat eleştirileri ile nahiv, siyaset, felsefe ve din alanlarındaki makalelerini kapsıyor. Diğer yandan yayımlanması planlanan ilk ciltler özellikle biyografik denemelere odaklanıyor.

Mısır’ın milli kültürüne yön veren yirminci yüzyılın önemli yazar, şair ve eleştirmenlerinden olan ‘Akkâd’ın, edebî, felsefi, dinî ve siyasî konularda yüzden fazla eser kaleme aldığı ve yaklaşık kırk bin ciltlik bir kütüphanesinin olduğu biliniyor. Kendine ait divanları, klasik ve modern Arap şiiri üzerine değerlendirme yazıları ve tenkit türüne dair pek çok çalışması bulunan ‘Akkâd; ayrıca İngilizce, Almanca ve Fransızcaya hakim olup Batı’daki çalışmalara da kayıtsız kalmamış bir entelektüeldir.

Haber linkine buradan ulaşabilirsiniz.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

En Son Haberler