Cuma, Nisan 26, 2024

İSYAN HAREKETLERİNİN ARAP ŞİİRİNE YANSIMASI

Hamza Elyasino‘nun Abbasî Döneminde Öne Çıkan İsyan Hareketlerinin Arap Şiirine Yansıması başlıklı kitabı Gece Kitaplığı’ndan çıktı. 

Arap şiiri denilince akla Cahiliyye dönemine ait şiirler gelse de Abbâsîler devrinde de Arap dili ve edebiyatı bakımından önemli gelişmeler yaşanmıştır. Özellikler Abbâsîler devrinin siyasî, iktisadî ve dinî sebeplerle pek çok isyana tanık olması Arap şiirine yansımış ve katkı sağlamıştır. İşte bu yansımaları ve katkıları konu edinmesiyle Elyasino’nun eseri önem kazanmaktadır.

Eser, yüksek lisansını Pamukkale Üniversitesi İslami İlimler Enstitüsü Arap Dili ve Belagatı Bilim Dalı’nda yapan Hamza Elyasino tarafından kaleme alınmıştır. Kitabın arka kapağına bakıldığında eserin Elyasino’nun tez konusu olduğu anlaşılmaktadır. Yapmış olduğu bu çalışma, Abbasi döneminde öne çıkan isyanların Arap şiirine yansımalarının tespit ve tahlili ile birlikte, Arap şiirine olan katkılarını göstermek amacını taşımaktadır. Yazarın ayrıca Universal Journal of Theology dergisinde iki makalesi bulunmaktadır. 

Kitabı buradan inceleyebilirsiniz.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

En Son Haberler