Perşembe, Nisan 25, 2024

MUTENEBBÎ’NİN ŞİİRLERİNDE DOĞAÇLAMA

Suudi Arabistanlı akademisyen ve şair Favâz bin ‘Abdulazîz el-La‘bûn’un (فواز بن عبد العزيز اللعبون) Mutenebbî şiirinde doğaçlamayı incelediği el-İrticâlu fî Şi‘ri’l-Mutenebbî (الارتجال في شعر المتنبي) kitabı Dâru’l-İntişâri’l-‘Arabî’den (دار الانتشار العربي) çıktı.

Doğaçlama şiir fikrinin, yapısının ve özelliklerinin Arap şiirinin yapı taşlarından kabul edilen Mutenebbî’nin şiirleri üzerinden ele alındığı kitap, bir giriş kısmı ve iki ana bölümden oluşuyor. Giriş kısmında şairin hayatı ve doğaçlama kavramı açıklanırken eser Doğaçlama Şiirin Temaları ve Doğaçlama Şiirin Biçimleri bölümleriyle devam ediyor.

Çalışmada, doğaçlama şiir ile tasarlanmış şiir arasındaki farkların, doğaçlama metnin içerdiği ve eksik kaldığı sanatsal değerlerin ve bir metnin doğaçlama olması için gereken şartların neler olduğu sorularına cevap aranmaktadır. Arap edebiyatının önemli şairlerinden Mutenebbî’nin doğaçlamalarının en belirgin nesnel ve görsel özelliklerini netleştirmeyi amaçlayan yazar, şairin doğaçlama şiirleri ile diğerleri arasındaki farkları da inceliyor.

Eser, Mecelletu’l-‘ulûmi’l-‘Arabiyye (مجلة العلوم العربية) dergisinin Mart 2021 tarihli sayısında yayımlanmış makalenin kitaplaştırılmış halidir.

İlgili makaleye buradan ulaşabilirsiniz.

Haber linkine buradan ulaşabilirsiniz.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

En Son Haberler