Cuma, Nisan 26, 2024

GASSÂN KENEFÂNÎ’NİN İLK ÖYKÜ DERLEMESİ ON İKİ NUMARALI YATAĞIN ÖLÜMÜ TÜRKÇEDE

Filistin direniş edebiyatının (أدب المقاومة الفلسطينية) önemli bir ismi olan Gassân Kenefânî’nin (غسان كنفاني) On İki Numaralı Yatağın Ölümü (موت سرير رقم 12) isimli eseri, Temmuz 2022’de Necmettin Erbakan Üniversitesi Arap Dili ve Belagatı Öğretim Görevlisi Dr. Murat Göçer çevirisiyle Loras Kitap’tan çıktı.

Yazarın birçok öyküsünden oluşan eser, adını içerisinde yer alan aynı isimli öyküden alır. On İki Numaralı Yatağın Ölümü isimli bu hikâyede kahraman, yattığı hastanede diğer bir hastanın ölümünün, ismi ile değil de yatak numarası ile anons edildiği sahne üzerinden kendi benliğini kaybedip bir eşyaya dönüşmesinden doğan dramı gözler önüne sererken ölümü ve insanın ölümü algılayışını tartışır.

Yayımladığı ilk öykü derlemesi olan bu eserde Gassân Kenefânî, Filistinlilerin vatanlarından sürülme ve gurbette yaşama temalarını, vatanın savunulması ile cesaret ve korkaklık kavramları aracılığıyla işler.

Ayrıca Loras Kitap, okurlarına Gassân Kenefânî’nin üç öykü derlemesini daha yayımlayacakları müjdesini de verdi. İşte o üç eser: Bize Ait Olmayan Alem (عالم  ليس لنا), Hüzünlü Portakal Yurdu (أرض البرتقال الحزين), Adamlar ve Tüfekler Hakkında (عن الرجال والبنادق).

Kitabı buradan inceleyebilirsiniz

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

En Son Haberler