Cuma, Mayıs 10, 2024

MİRKAT, YÂSİR ATRAŞ’IN KONUĞU OLDU

Mirkat ekibinden Musab Ünalmış, Suriyeli şair ve gazeteci Yâsir el-Atraş’ın (ياسر الأطرش) hazırlayıp sunduğu Damâir Muttasıla (ضمائر متصلة) isimli programa konuk oldu. Irkçılığa Karşı Suskun Aydınlar “Dilsiz Şeytan” (المثقف الساكت عن العنصرية شيطان أخرس) başlıklı programda hem Osmanlı hem de günümüz Türk kültür ve edebiyatının ırkçılığa karşı tutumu tartışıldı.

Ünalmış, Anadolu bölgesinin geneli itibarıyla Müslüman olduğunu, dolayısıyla hakim kültürün de Müslüman kültürü olması nedeniyle Osmanlı toplumu genelinde ırkçılığın açıkça var olmadığını belirtti. Ne var ki, Fransız İhtilali’nin tüm dünyayı etkilemesi, ardından ulus devletlerin kurulmasıyla bahsi geçen topraklarda milliyetçiliğin ortaya çıkmaya başladığını ve son dönem Osmanlı aydınları içerisinde Türk kimliğini önceleyen yazar ve şairlerin yetiştiğini söyledi. Ancak bu durumun yirminci yüzyıl başlarında dünyanın birçok coğrafyası için geçerli olduğunu da sözlerine ekledi.

Çağdaş Türk edebiyatının öne çıkan isimlerinin Türkiye’deki Suriyeli sığınmacılar meselesi karşısında neden suskun kaldıkları sorusunu ise bir edebiyatçının dahil olduğu edebi kanonun yazdıklarını etkilediğini ve bir kimsede teori ile pratiğin her zaman uyuşmayabileceğini belirterek cevapladı.

Programın bir diğer konuğu olan Suriyeli edebiyat eleştirmeni ve çevirmen Bedrettin ‘Arûdkî (بدر الدين عرودكي) ise konuyu Batı edebiyatı ve aydını çerçevesinde değerlendirdi.

Program yayınını buradan izleyebilirsiniz.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

En Son Haberler