Cuma, Nisan 26, 2024

İADER EDEBİYAT SÖYLEŞİLERİ 19: MISIR’IN KADIN YAZARLARI VE NEVÂL ES-SA‘DÂVÎ ÖRNEĞİ

İADER’in düzenlediği Arap Dili ve Edebiyatı Söyleşileri’nin bir yenisinde Doç. Dr. İlknur Emekli, Modern Mısır Edebiyatında Arap Kadın Yazarlar: Nevâl es-Sa‘dâvî Örneği başlıklı sunumunu gerçekleştirdi. Söyleşide Kahire’de ve ülkesinin kırsal kesimlerinde doktor ve psikiyatrist olarak görev yapan Mısırlı feminist yazar ve aktivist Nevâl es-Sa‘dâvî‘nin (نوال السعداوي) hayatı, eserleri ve görüşlerinden bahseden Emekli, Sa‘dâvî’nin eserleri aracılığıyla dönemin Mısır toplumunda kadının konumuna da değiniyor.

İlknur Emekli sunumunu Arap toplumunda kadının konumlanışını eleştirel bir dille ele alan, hayatını bu konumu değiştirmeye ve kendini eserleri aracılığıyla kadınların sesi olmaya adayan Sa‘dâvî’nin farklı türlerde kaleme aldığı ve otuzdan fazla dile çevrilen eserlerinden alıntılarla gerçekleştirdi. Emekli, Sa’davi’nin “Sanat ve Edebiyat bir arada olursa kadının da değeri anlaşılır” ifadesiyle eserlerinin birincil amacını işaret ediyor. Söyleşi katılımcıların konuya ve yazara dair görüşlerini paylaşmasıyla sona erdi.

Atatürk Üniversitesi Arap Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. İlknur Emekli aynı zamanda Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdür Yardımcılığı görevini sürdürmektedir.

Söyleşinin tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

En Son Haberler