Çarşamba, Mayıs 8, 2024

DÜNYA GENELİNDE 18 ARALIK ARAPÇA GÜNÜ KUTLANDI

UNESCO’nun 8 Ekim 2012’de 18 Aralık gününü Dünya Arapça Günü ilan etmesinin ardından bu gün her yıl dünyanın dört bir tarafında çeşitli etkinlik ve programlarla kutlanıyor. Bu yıl Dünya Arapça Günü’nün mottosu, Birleşmiş Milletler ve Suudi Arabistan’ın ortaklaşa aldığı karar ile “Medeniyetler Arası Bir Köprü Olarak Arapça (اللُّغَةُ الْعَرَبِيَّةُ وَالتَّوَاصُلُ الحَضَارِي)” oldu. Birleşmiş Milletler’in bu yıl için hazırladığı tanıtım metni ve öne çıkan etkinliklerin bilgisine buradan ulaşabilirsiniz.

Arapçaya ait bu gün, yalnızca ana dili Arapça olan ülkelerde değil, Arap dili ve edebiyatı eğitiminin verildiği ve Arap dünyası ile hem kültürel hem de siyasi düzeylerde ilişkileri olan yabancı ülkelerde de düzenli olarak kutlanıyor. Arapçanın artık dünya genelinde ciddi bir katılımla kutlanma nedenleri arasında farklı coğrafyalarda Arap diasporasının genişlemesi ve yurtları dışında yaşamak zorunda bırakılan Arapların 18 Aralık’ı kimliklerini koruma ve yaşatma adına bir fırsat olarak görmeleri de var. 

Arapça bu yıl da birçok ülkede birbirinden farklı başlıklarla konuşuldu. Her ülke Arapça ile olan ilişkisine bağlı olarak alanda ihtiyaç duyulan konuları programlarına taşıdı. Türkiye’de Dünya Arapça Günü kapsamında üniversite öğrencilerinin sahne gösterileri, Arap dili eğitimi ve Arap edebiyatına dair birçok etkinlik ve program düzenlendi. Gazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Arap Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı öğrencileri okullarında düzenledikleri programda Arapça tiyatro gösterisi, koro ve şiir dinletisi gerçekleştirdi. Yüz yüze gerçekleştirilen etkinliğin video kaydı Gazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi’nin resmi YouTube hesabında paylaşıldı. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Doğu Dilleri ve Edebiyatları Bölümü, Harmoon Kültürel Forumu Merkezi iş birliği ile “Arapça, Edebiyat, Bilim ve Kültür” başlıklı bir panel düzenledi. İki oturum halinde gerçekleştirilen panelde katılımcılar yabancı dil olarak Arapça öğretimi, Türk-Arap ilişkilerinin tarihi ve Arapçanın önemine dair sunumlarını gerçekleştirdiler. Programla ilgili ayrıntılı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz. İADER’in Arap Dili ve Edebiyatı Söyleşileri’nin bir yenisi 18 Aralık Dünya Arapça Günü münasebetiyle Doç. Dr. Derya Adalar Subaşı’nın Arap Edebiyatının Klasik Türk Şiirine Etkileri” başlıklı sunumu ile gerçekleştirildi. Çevrim içi olarak düzenlenen programın kaydına buradan ulaşabilirsiniz. İstanbul-Fatih’te bulunan Hikmet Eğitim ve Kültür Vakfı, 18 Aralık münasebetiyle dört önemli Arap ismin katıldığı bir söyleşi programı düzenledi. Programda dil bilimci ve gazeteci ‘Ârif Hiccâvî (عَارِف حِجَّاوِي), şair ve sunucu Yâsir el-Atraş (يَاسِر الْأَطْرَش), gazeteci Nûr el-Hudâ Murâd (نُور الْهُدَى مُرَاد) ve içerik üreticisi Bişir Neccâr (بِشِر نَجَّار) fasih Arapça ve Arap şiiri üzerine konuştu. Son olarak Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğrencilerinin düzenlediği kutlama programına dair ayrıntılı bilgiye Halab Today TV’nin hazırladığı haber özetinden ulaşabilirsiniz.

BBC Arabic (بِي بِي سِي عَرَبِي), el-Emîr Sultân b. Abdulazîz Enstitüsü UNESCOda Arap Dilini Destekleme Programı’nın (بَرْنَامَجُ الْأَمِيرِ سُلْطَان بِن عَبْد الْعَزِيزِ لِدَعْمِ اللُّغَةِ الْعَرَبِيَّةِ فِي الْيُونِسْكُو ) koordinatörlerinden Erîc Atallah (أَرِيج عَطَاالله), eş-Şeyh Zâyid Üniversitesi (جَامِعَةُ الشَّيخ زَايِد) Öğretim Görevlisi Prof. Hanâdâ Tâhâ Tâmîr (هَنَادَا طَهَ تَامِير) ve Kapsûlât Lugaviyye (كَبْسُولَاتٌ لُغَوِيَّة) sayfasının kurucusu Mahmûd Mûsâ (مَحْمُود مُوسَى) ile Dünya Arapça Günü’ne özel bir söyleşi programı gerçekleştirdi. Programın tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

AmerikaChicago’da bulunan Lindblom Lisesi’nin (Lindblom Math&Science Academy) Arapça öğrenci topluluğu 18 Aralık Dünya Arapça Günü’nü öğretmenleri ile birlikte çeşitli etkinlikler düzenleyerek kutladı. Çektikleri videolar ile Dünya Arapça Günü’nü kutlayan ve neden Arapça öğrendiklerini anlatan öğrenci topluluğunu Twitter hesaplarından takip edebilirsiniz. 

Uluslararası Arap topluluğu olan Arabs in International Affairs, 18 Aralık Dünya Arapça Günü etkinlikleri kapsamında Edinburgh Üniversitesi İslam ve Orta Doğu Araştırmaları Bölümü (Edinburgh University Islamic and Middle Eastern Studies Department) Öğretim Görevlisi Murâd ed-Deyûrî (مُرَاد الدَّيُورِي) ile Çevrim içi Arapça Öğrenimi’ne dair mini bir röportaj gerçekleştirdi. Röportaj, topluluğun Instagram hesabında paylaşıldı.

Suudi Arabistan’da bulunan el-Kasîm Üniversitesi (جَامِعَةُ الْقَصِيم) resmi YouTube hesabında paylaştığı bir video ile Dünya Arapça Günü’nü kutladı. Ayrıca Suudi Arabistan’ın Japonya Kültür Ataşeliğinde de  (المُلْحَقِيَّةُ الثَّقَافِيَّةُ السُّعُودِيَّةُ فِي الْيَابَان) bir kutlama programı düzenlendi. Arab News Japan’in hazırladığı haber dosyasından program hakkında detaylı bilgi edinebilirsiniz.

Birleşik Arap Emirlikleri Expo 2020 Dubai’de Arap dünyasından birçok katılımcıyla Arap Dili ve Edebiyatı ile ilgili çeşitli başlıkların konuşulduğu bir panel düzenlendi. Panelin tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

En Son Haberler