Cuma, Nisan 26, 2024

GÖÇ EDEBİYATI: DOĞU’YU BATI’YA TAŞIYANLAR

Prof. Dr. Hüseyin Yazıcı’nın Göç Edebiyatı: Doğu’yu Batı’ya Taşıyanlar başlıklı çalışması Akdem Yayınları’ndan çıktı. İlk kez 2013’te yayımlanan eser, 19. yüzyılda Lübnan’dan farklı kıtalara göç etmek zorunda kalan Hristiyan Arap edebiyatçıların ekonomik, siyasal ve dini sebeplerle vatanlarını terketmelerini ve vardıkları yerlerde yeni bir edebi akımın doğuşuna zemin hazırlamalarını inceliyor. Bugün bu akıma Halîl Cubrân’ın (جبران خليل جبران) öncülüğünde başlayan, Mîhâîl Naîme (ميخائيل نعيمة), Emîn er-Rîhânî (أمين الريحاني) ve Îlyâ Ebû Madî (إيليا أبو ماضي) gibi isimlerle devam eden, şiir ve nesirde kendini gösteren bu akıma Edebu’l-mehcer (أدب المهجر) deniliyor.

Yazıcı’nın bu kitabı, 2013’teki baskıya bazı ekleme ve çıkarmalar yapılması suretiyle geçtiğimiz Ocak ayında yeniden yayımlandı. Eserin birinci bölümünde Amerika kıtasına göçün dînî, siyasî ve ekonomik sebepleri, göçmenlerin etkinlik ve faaliyetleri ele alınıyor. İkinci bölümde mehcer edebiyatının ne olduğundan ve Amerika’da kurulan edebî derneklerden söz ediliyor. Üçüncü bölümde ise söz konusu akımın öne çıkan isimleri tanıtılırken dördüncü bölümde Güney Amerika’daki Arap edebiyatçılarına değiniliyor. Son bölümde ise mehcer edebiyatı içerisinde şiir, tiyatro, makale gibi yazın türleri ve bu edebiyatın ana temaları ile anlatım biçimleri irdeleniyor.

Hüseyin Yazıcı, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Doğu Dilleri ve Edebiyatları Bölümü’nde Arap Dili ve Edebiyatı eğitimini tamamladıktan sonra 1984’te aynı fakültede araştırma görevlisi olarak çalışmaya başlamıştır. 2005 yılında profesör olan Yazıcı, 2019 yılından beri Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Eğitim Fakültesi Yabancı Diller Eğitimi Bölümü Arapça Öğretmenliği Programı’nda görev yapmakta ve aynı üniversitenin Yabancı Diller Eğitimi Bölüm Başkanlığı görevini yürütmektedir.

Kitabı ayrıntılı olarak buradan inceleyebilirsiniz.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

En Son Haberler