Çarşamba, Nisan 24, 2024

SURİYE’DEN ALMANYA’YA HAYATTA KALMA MÜCADELESİ

Suriyeli gazeteci ve yazar Yârâ Vehbî’nin (يارا وهبي) kaleme aldığı Ve Şemsun Etallet alâ Diyârina’l-garîbe (وشمس أطلّت على ديارنا الغريبة) isimli roman, 2011 Suriye’deki iç savaşın ardından Avrupa’ya gitmek üzere çıktıkları yolda denizleri aşarak ölüm yolculuğundan sağ kurtulan Suriyelileri konu ediniyor. Sığınma, entegrasyon ve kültürler arası çapraz ilişkiler gibi konulara romanın baş kahramanı Şems aracılığıyla değiniliyor. Üç bölümden oluşan eser yalnızca Suriye sorununu değil, belli karakterler üzerinden İkinci Dünya Savaşı, Berlin Duvarı’nın yıkılışı ve Yahudi sürgünü gibi konuları da işliyor.

Almanya’da ikamet eden Şems, Suriyeli sığınmacıların Almanca öğrenimi ve entegrasyonu ile ilgilenen bir merkezde çalışmaktadır. Şems, merkezde çalışmaya başlamadan hemen önce Türkiye’den Almanya’ya gelen Ebu Câbir’le ve onun zorlu hayat hikayesi ile tanışır. Yaşam bilgeliği ile Şems’i etkileyen Ebu Câbir’in hikayesi üzerinden ilerleyen roman mültecilerin hüzünleriyle ve karşılaştıkları baskı ve aşağılamaların meydana getirdiği duygusal yüklerle bulundukları yere entegre olma çabalarını gözler önüne sermeye çalışıyor.

Yârâ Vehbî romanıyla Almanların mülteciler hakkındaki ön yargılarını kırmayı ve farklı halklar arasındaki ortak yaşam deneyimine dair yeni bir anlayış oluşturmayı hedeflediğini söyleyerek okuyucuyu vatan, dil, din ve insanlık kavramlarının anlamları üzerine yeniden düşünmeye davet ediyor. 

Yazar, Syria.tv‘ye yaptığı açıklamada Almanya’daki Suriyeli mültecilerin vatanlarından uzakta edindikleri insanî, tarihî ve coğrafî her bir tecrübenin anlatılabilmesi için yüzlerce roman ve hikayeye gerek olduğuna inandığını ifade ediyor.

Haber linkine buradan ulaşabilirsiniz.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

En Son Haberler