Cuma, Nisan 19, 2024

MÜFİD NECM’İN ZİNDANDAKİ KANATLAR’I TÜRKÇEDE

Suriyeli yazar ve eleştirmen Mûfîd Necm’in (مفيد نجم) Zindandaki Kanatlar (أجنحة في زنزانة) isimli eseri Cuma Tanık çevirisiyle Haziran 2022’de Loras Kitap’tan çıktı. Arap hapishane edebiyatı (أدب السجون) içerisinde kategorize edilen eser Necm’in, Suriye’nin farklı birçok hapishanesinde geçirdiği 13 yıl boyunca tuttuğu günlüklerden oluşuyor. 

Zindandaki Kanatlar’la 1982-1995 yılları arasında Suriye’de Hâfız Esed yönetiminin hapishanelerinde bir siyasi mahkûm olarak yaşadıklarını gün yüzüne çıkaran yazar, böylece yalnızca kendi kişisel tarihini yazmakla kalmıyor aynı zamanda Suriye’nin yakın tarihine dair literatüre de katkı sağlıyor.

2015’te Abu Dabi’de yayımlanan eser, aynı yıl İbn Battuta Hatırat Ödülü’nün (جائزة ابن بطوطة لليوميات) sahibi olmuştu.

1956 doğumlu olan Mûfîd Necm, 10 yaşındayken Suriye toprakları içerisinde yer alan ancak İsrail işgaline maruz kalan memleketi Golan’dan Şam’a göç etmek zorunda kalmıştır. Şam Üniversitesinde Arap Dili ve Edebiyatı okudu. 1982’de ise mevcut rejime karşı gelmek suçlamalarıyla hapse mahkum edilmiştir. Hapishaneden çıkmasının ardından farklı ülkelerde yaşamıştır ve hâlihazırda Berlin’de ikamet etmektedir. 

Yazarın kaleme aldığı edebiyat makalelerini buradan ve buradan okuyabilirsiniz.


Kitapla ilgili Türkçe tanıtım yazısına buradan, Arapça tanıtım yazısına ise buradan ulaşabilirsiniz.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

En Son Haberler