Perşembe, Nisan 25, 2024

TAHA HÜSEYN’İN MEZARI KALDIRILACAK MI?

Mısırlı meşhur yazar Tâhâ Hüseyn’in (طه حسين) Kâhire’de bulunan kabri, son günlerde bazı tartışmalara sahne oldu. Geçtiğimiz aylarda yazarın mezarının yakınlarında başlayan yol çalışmasıyla beraber, mezarın kaldırılması ihtimali Mısır medyasında gündem oldu. 

Özellikle kabrin bulunduğu anıta “X” işareti konulması ve ilgili fotoğrafların sosyal medya hesaplarında paylaşılması tepkiyi de beraberinde getirdi. Halkın bu mesele ile ilgili Mısır hükümetine karşı tepkisinin büyük oluşu, daha önce bazı kabristanlarda gerçekleşen taşınma işlemleriyle de alakalı görülüyor.

Gelen tepkiler üzerine Mısır Turizm ve Tarihi Eserler Bakanlığı (وزارة السياحة والآثار المصرية) olaya müdahil oldu ve Tarihi Eserler ve Miraslar Yüksek Komitesini (لجنة عليا للآثار والتراث) kurarak yapılacak olan yol çalışmasında Tâhâ Hüseyn’in mezarını etkilemeyen mimari bir çözüm bulunması konusunda Mısır Cumhurbaşkanlığına öneride bulundu. 

Kahire Belediyesi Eylül ayı içerisinde mezara çizilmiş olan “X” işareti sildirdi. Bu gelişme, her ne kadar resmi makamlardan net bir açıklama yapılmamış olsa da mezarın kaldırılacağına dair haberlerin doğru olmadığını düşündürttü.

Tâhâ Hüseyn’in mezarının yanında kızı Âmine’nin de mezarı bulunmaktadır.

Haberin tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

En Son Haberler