Cuma, Mart 29, 2024

SURİYELİ YAZAR HAYRÎ EZ-ZEHEBÎ HAYATA VEDA ETTİ

Suriyeli yazar Hayrî ez-Zehebî (خيري الذهبي) Paris’te 4 Temmuz 2022 tarihinde yaşamını yitirdi. Yetmiş altı yaşındaki romancı 2011 Suriye Devrimi’nin ardından ülkeden ayrılan çok sayıda edebiyatçıdan biriydi ve yaşamını uzun yıllardır farklı ülkelerde sürdürmekteydi.

1946’da Şam’da dünyaya gelen yazar, üniversite eğitimini Kâhire Üniversitesi Arap Dili ve Edebiyatı Bölümü’nde tamamlamış; Necîb Mahfûz (نجيب محفوظ), Tâhâ Hüseyn (طه حسين) ve Yahyâ Hakkı (يحيى حقي) gibi Mısır’ın önde gelen edebiyatçılarından ders almıştır. Mezuniyetinin ardından Şam’a dönerek öğretmenliğe başlamıştır. 1973 yılında işgal altındaki Golan’da subay olarak görev yaptığı sırada İsrail ordusuna esir düşmüştür. 300 günlük esaretin ardından Şam’a dönen yazar; kültür sanat faaliyetlerinde yer almış, İngilizceden çeviriler yapmış ve yine kültür sanat alanındaki birçok derginin yayın ekibinde yer almıştır.

Yazarın çok sayıdaki romanlarından bazıları şunlardır: Sulâsiyyetu’t-tehavvulât (ثلاثية التحولات) üçlemesi içindeki Hasîbe (حسيبة), Feyyâz (فياض), Hişâm ev ed-Deverânu fi’l-mekân (هشام أو الدوران في المكان); Fahhu’l-esmâ’ (فخ الأسماء), Sabavâtu Yâsîn (صبوات ياسين), Raksatu’l-behlevâni’l-ahîra (رقصة البهلوان الأخيرة), el-Mektebetu’s-sırriyye ve’l-cenerâl (المكتبة السرية والجنرال).

Romanları dışında çok sayıda oyun kaleme alan yazarın yayımlanmış öykü derlemeleri, çeviri ve makaleleri de bulunmaktadır.

2019’da yayımlanan min Dımeşk ilâ Hayfâ – 300 Yevm fî İsrâîl (من دمشق إلى حيفا – 300 يوم في إسرائيل) adlı eseri aynı yıl İbn Battûta Gezi Edebiyat Ödülü’ne (جائزة ابن بطوطة لأدب الرحلات) layık görülmüştür.

Haber linkine buradan ulaşabilirsiniz.

Syria Tv’nin Suriye’nin Hafızası (الذاكرة السوريّة) isimli programında ez-Zehebî’ye özel hazırlanan bir yayın yer alıyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

En Son Haberler