Cuma, Mart 29, 2024

NECÎB MAHFÛZ KİTAPLARININ YENİ KAPAK TASARIMLARI TARTIŞMA YARATTI

Necîb Mahfûz (نجيب محفوظ) romanlarına yapılan yeni kapak tasarımları, Arap edebiyatı sahasında tartışma konusu olmayı sürdürüyor. Tartışmalar yazarın el-Lissu ve’l-Kilâb (اللص والكلاب), Serseretun Fevka’n-Nîl (ثرثرة فوق النيل), Efrâhu’l-kubbe (أفراح القبة), Kalbu’l-Leyl (قلب الليل) ve el-Herâfîş (الحرافيش) gibi çok okunan romanlarının her yeni basımında yineleniyor.

Dâru’ş-Şurûk’un (دار الشروق) Mahfûz’un eserlerine ait yayın haklarının süresinin 2021’de dolmasının ardından Muessesetu Dîvân li’n-neşir (مؤسسة ديوان للنشر) yayınevi bu hakları devralarak 1988 Nobel ödüllü yazarın romanlarını, yeni kapak tasarımlarıyla yayımladı.

Yayınevinin kurucusu Leyâl Rüstüm (ليال رستم), Mahfûz’un dünyasını yeni nesile taşımak için bir grup yaratıcı sanatçıyla çalıştığını belirtti. Bu sanatçılardan biri olan Muhammed Mustafa (محمد مصطفى) Roz el-Yûsuf (مجلة روز اليوسف) dergisine konu hakkında verdiği röportajda, tasarımıyla Mahfûz’un eserlerine yeni bir bakış açısı getirdiğini, çalışmasına yöneltilen eleştirilerin ise teknik gözlemden ziyade kişisel zevkleri ve bakış açılarını yansıttığını söyledi.

Entelektüel çevrelerde ve okuyucular arasında sosyal ağlar üzerinden devam eden tartışmaya katılan yazar Nuhâ eş-Şâzilî (نهى الشاذلي) de yeni kapaklara yöneltilen eleştirileri doğru bulmadığını ve kendisinin yenilikten, risk almaktan ve normları yıkmaktan yana olduğunu, sanatın tek bir görüş ve zevkten ibaret olamayacağını söylerken; yine de Mahfûz’un eski kapaklarına alışan okurların bu yeni baskıları kısa sürede benimsemeyeceklerine inandığını belirtti.

Öte yandan sanat eleştirmeni Mecdî et-Tayyib (مجدي الطيب) ise yeni tasarımların Necîb Mahfûz yazınının ruhundan uzaklaştığı fikrinde. Yayınevinin yeni baskıların kapaklarını gözden geçirmesi gerektiğini düşünen Tayyib, bu yeni girişimin kimliği ve kökleri silmek anlamına geldiğini savunuyor.

Haber linkine buradan ulaşabilirsiniz.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

En Son Haberler