Perşembe, Nisan 25, 2024

MISIRLI ŞİİR ELEŞTİRMENİ CÂBİR ‘ASFÛR YAŞAMINI YİTİRDİ

Mısırlı eleştirmen, yazar ve akademisyen Câbir Ahmed ‘Asfûr (جَابِر أَحْمَد عَصْفُور ) geçtiğimiz 31 Aralık 2021 tarihinde 77 yaşında yaşamını yitirdi. Arap kültür ve edebiyat dünyasının önemli simalarından kabul edilen ‘Asfûr, Ulusal Çeviri Konseyi Başkanlığı (رَئِيسُ الْمَجْلِسِ الْقَوْمِي لِلتَّرْجَمَةِ), Mısır Kültür Yüksek Konseyi Genel Sekreterliği (الأَمِينُ الْعَام لِلْمَجْلِسِ الْأَعْلَى لِلثَّقَافَةِ) ve Mısır Kültür Başkanlığı (وَزِيرُ الثَّقَافَةِ) gibi önemli idari görevlerde de bulunmuştur. Yazar vefatına kadar 1966’da başladığı Kahire Üniversitesi Edebiyat Fakültesindeki (كُلِّيَّةُ الآدَاب – جَامِعَةُ القَاهِرَة) akademik görevine devam etmekteydi.

Yazarın vefatının ardından birçok siyasetçi ile kültür ve edebiyat dünyasından önemli birçok isim üzüntülerini dile getirerek ‘Asfûr’un vefatını “kültür ansiklopedisi (الْمَوْسُوعَةُ الثَّقَافِيَّةُ)”nin kaybı olarak nitelediler.

Yazarın öne çıkan bazı eserleri şu şekildedir: en-Nakdu’l-Edebî ve’l-Huviyyetu’s-Sekâfiyye ( النَّقْدُ الْأَدَبِي وَالْهُوِيَّةُ الثَّقَافِيَّةُ), Evrâk Sekâfiyye (أَوْرَاقٌ ثَقَافِيَّةٌ), Kırâetu’t-Turâsi’n-Nakdî (قِرَاءَةُ التُّرَاثِ النَّقْدِي), Hevâmiş ‘alâ Defâtiri’t-Tenvîr (هَوَامِش عَلَى دَفَاتِرِ التَّنْوِير).

Haber linkine buradan ulaşabilirsiniz.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

En Son Haberler