Cuma, Mart 29, 2024

MEHMET HAKKI SUÇİN’LE ARAPÇA ÖĞRETİMİ ÜZERİNE

Mısır’dan Ahmed Muhammed ed-Demâtî (أحمد محمد الدماطي) YouTube kanalında yayınladığı Mecâlisu’l-fushâ (مَجَالِسُ الفُصْحَى) isimli video serisinin 2 Ocak 2022 tarihli bölümünde Gazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Hakkı Suçin’i ağırladı. el-Uturu’l-merci‘iyyetu ve Menâhicu Ta‘lîmi’l-‘Arabiyye li’n-nâtikîn bi Ğayrihâ (الأُطُر المَرجِعيّة وَمَناهِجُ تَعلِيم العَربيّة للنّاطِقين بغيرها) başlıklı söyleşi dört bölüm halinde yayınlandı.

Suçin’in Arapça öğretimine dair kaleme aldığı eserleri ve Arap basınında bu alanda yayımlanan önemli yazılarının takdim edildiği söyleşide, özellikle Arapça öğretiminin Avrupa Dilleri Ortak Çerçeve Programına (CEFR) göre düzenlenmesi üzerine konuşuldu. Programın Avrupa’da ortaya çıkışı, seviyeler halinde takip edilmesi ve uygulanma biçimlerine değinilirken Türkiye’de Arapça öğretiminin CEFR’e göre düzenlenmesi ve programın farklı eğitim kademelerinde nasıl uygulandığının görüşüldüğü toplantılar hakkında da dinleyiciler bilgilendirildi.

Bunlara ek olarak Türkiye’de Arap lehçelerinin dil öğrenimine etkisinin olup olmadığı tartışılırken özellikle eğitimde ve akademik çalışmalarda fasih bir dilin tercih edildiği ancak lehçelerin günlük dil için öneminin görmezden gelinemeyeceği ifade edildi.

Söyleşinin tüm bölümlerine buradan ulaşabilirsiniz.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

En Son Haberler