Cuma, Nisan 19, 2024

KATÂRÂ ARAP ROMANI ÖDÜLÜ KAZANANLARI AÇIKLANDI

Bu yıl sekizinci kez düzenlenen Katârâ Arap Romanı Ödülleri‘nin (جائزة كتارا للرواية العربية) kazananları, tarihinde bir ilk olarak Paris’teki Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü’nün (UNESCO) merkezinde düzenlenen ödül töreninde açıklandı. 

Yayınlanmış Arapça Roman kategorisinin birincisi, Cezâyir halkına Fransızlara karşı mücadelesinde önderlik eden Abdulkâdir el-Cezâirî’yi (عبد القادر الجزائري) konu edinen ve okuru hem Cezâyir hem de Arap tarihinde önemli bir döneme götüren İnâku’l-efâî (عناق الأفاعي) adlı romanıyla Cezâyirli yazar İzzeddîn Cilevcî (عز الدين جلاوجي) oldu. Kategorinin diğer kazananları ise Ahlâm Mutekâtia (أحلام متقاطعة) adlı romanıyla Tunuslu yazar Nebîha el-Îsî (نبيهة العيسي) ve Dilşâd: Sîretu’l-cûi ve’ş-şeb (دلشاد: سيرة الجوع والشبع) adlı romanıyla Ummanlı yazar Büşrâ Halfân (بشرى خلفان) olurken; Katar roman kategorisinin birincisi ise Platinum Yayınevi tarafından yayımlanan Duhân… Muzekkerât Diblûmâsî Sâbik (دخان.. مذكرات دبلوماسي سابق) adlı romanıyla Ahmed Abdulmelik (أحمد عبد الملك) oldu. 

Gençlik romanları kategorisinde ise er-Rıhletu’l-acîbeti ile’l-Hamrâ (الرحلة العجيبة إلى الحمراء) romanıyla Fas‘tan Abdullatîf en-Nîle (عبد اللطيف النيلة), el-Mudunu’l-mahfiyye (المدن المخفية) romanıyla Tunus’tan İmâd Debûsî (عماد دبوسي) ve Hurûb Sağîra (حروب صغيرة) romanıyla Mısır‘dan Muhammed Âşûr Hâşim (محمد عاشور هاشم) ödülün sahibi oldu. 

Yayınlanmamış Arap romanları kategorisinde ödülün sahipleri Bahr ve Hanîn (بحر وحنين) ile Sudanlı yazar Abdulkâdir Madvî (عبد القادر مضوي), Erâmilu’s-sekr (أرامل السكر) ile Suriyeli yazar Melek el-Yemâme el-Kârî (ملك اليمامة القاري) ve el-Burc (البرج) adlı eseriyle Suriye‘den yazar Nureddîn el-Hâşimi (نور الدين الهاشمي) oldu.

Araştırma ve Eleştirel Çalışmalar kategorisinde ise ödüle üç Faslı yazar layık görüldü. 

es-Serdiyyât et-Tatbîkiyye.. Kırâât fî serdiyyeti’r-rivâyeti’l-Arabiyyeti (السرديات التطبيقية.. قراءات في سردية الرواية العربية) çalışmasıyla Saîd Yaktîn (سعيد يقطين), es-Serdiyyât mine’n-nazariyyeti’l-bunyeviyye ile’l-mukârabeti’s-sekâfiyye (السرديات من النظرية البنيوية إلى المقاربة الثقافية) çalışmasıyla Saîd el-Fellâk (سعيد الفلاق) ve en-Nassı’l-murekkeb: Dirâse fî ensâki’n-nassi’r-rivâî el-Arabîyy’il-muâsır (النص المركب: دراسة في أنساق النص الروائي العربي المعاصر) çalışmasıyla Abdulmecîd Nûsî (عبد المجيد نوسي) ödülün kazananları arasında bulunuyor. 

Ödülün genel sorumlusu Hâlid es-Seyyid (خالد السيد) ise kazananların ilan edileceği tarihinin seçilmesinde Mısırlı Arap romancı Necîb Mahfûz‘un (نجيب محفوظ) Nobel Ödülü’nü kazandığı tarihin (24 Ekim) rol oynadığını söyledi.

Katârâ Arap Romanı Ödülü’nün geçen yılki kazananlarına dair haberimize buradan ulaşabilirsiniz.

Haber linkine buradan ulaşabilirsiniz.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

En Son Haberler