Cumartesi, Nisan 20, 2024

İBRAHİM NASRALLAH’IN BÜTÜN ŞİİRLERİ BİR ARAYA GETİRİLDİ

Filistinli kökenli Ürdünlü şair ve yazar İbrâhim Nasrallah’ın (إبراهيم نصر الله) bütün şiirleri bir araya getirilerek Beyrut merkezli yayınevi ed-dâru’l-Arabiyyetu li’l-‘ulûm (الدار العربية للعلوم) tarafından üç cilt halinde yayımlandı. Şair bu haberi Abdulhamîd Şomân Vakfı’nın (مؤسسة عبد الحميد شومان) Amman’da düzenlediği şiir gecesinde duyurdu. Şair gecenin açılışını Sûra (صورة) isimli şiirini okuyarak yaptı.

Amman’da dünyaya gelen ancak küçük yaştan itibaren Ürdün’ün mülteci kamplarında sığınmacı olarak yaşamak zorunda kalan şair, bu kampları “direnişin kişideki yansıması ve vatanın hafızada yaşatılması” olarak gördüğünü söyler. 2014 yılında, İsrail şiddeti neticesinde ayaklarını kaybeden Filistinli gençlerle Afrika’da bulunan Kilimanjaro Dağı’nın zirvesine kadar tırmanmayı başarmış ve bu deneyimi Kilimanjaro’nun Ruhları (أرواح كليمنجارو) isimli romanında anlatmıştır.

Arap edebiyatında ses getiren onlarca kitap kaleme alan Nasrallah, çağdaşlarınca “nevi şahsına münhasır edebiyatçı (الظاهرة الأدبية الفريدة)” nitelemesiyle onurlandırılır. Yazarın önemli çalışmalarından biri de Filistin tarihinin 250 yılını kapsayan el-Melhâtu’l-Filistîniyye (الملهاة الفلسطينية) adlı on iki kitaplık roman serisidir.

Türkiye’de kendisi ve eserleri hakkında hazırlanmış üç yüksek lisans tezi ve çok sayıda makale bulunan İbrahim Nasrallah’ın Türkçeye Karanlığın İçinde-Filistin’in Siyah Güneşi adıyla Arzu Nalbantoğlu tarafından çevrilen bir de romanı bulunmaktadır.

Haber linkine buradan ulaşabilirsiniz.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

En Son Haberler