Perşembe, Nisan 25, 2024

GASSÂN KENEFÂNÎ ARAP ROMANI ÖDÜLÜ İLK SAHİBİNİ BULDU

Filistinli Yazar Gassân Kenefânî‘nin (غسان كنفاني) vefatının 50. yıl dönümü münasebetiyle Filistin Kültür Bakanlığı tarafından bu yıl ilki düzenlenen Gassân Kenefânî Arap Romanı Ödülü (جائزة غسان كنفاني للرواية العربية) sahibini buldu. Suriyeli yazar el-Muğîra el-Huveydî (المغيرة الهويدي), Kumâşun Esved (قماش أسود) isimli romanıyla birinciliğe layık görüldü.

Batı Şeria’da bulunan Râmallah’ta düzenlenen ödül töreninde, Heyet Başkanı Razân İbrahîm (رزان إبراهيم) ödülle ilgili konuştu. Yazar Huveydî’nin romanında Rakka bölgesindeki Suriyelilerin ıstıraplarına ve özellikle çatışma bölgesindeki kadınların sıkıntılarına ışık tuttuğunu belirtti. Aynı zamanda savaşın sert koşulları ve bu güvensizlik halinden doğan kaygının insan psikolojisine ve duygu değişimlerine odaklandığını ifade etti. Ayrıca Suriye’de henüz iyileşmemiş bir yarayı diyalog yöntemini sıkça kullanarak özgün bir dille belirginleştirdiğini de vurguladı. İbrahîm, yazar Huveydî’nin edebi kaygıdan ödün vermeden düşünceyi aktarmayı başardığını ve bu yönüyle Gassan Kenefânî’nin ayak izlerini takip ettiğini sözlerine ekledi.

Birçok Arap ülkesinden toplam 150 romanın sunulduğu ödülde, koşulları karşılayan 50 roman ön elemeyi geçti. Daha sonraki elemelerle bu sayı 18’e inerken finalde 4 roman yarıştı.

Kumâşun Esved romanı, üniversiteli Nisrîn karakterinin zorlu hayatını merkeze alarak Suriye’de yaşanan yıkımı ve acıları hikayeleştiriyor. Roman, rejim ordusundaki zalimliğiyle tanınan abisinin baskısından kurtulmak için Suriye devrimcilerinden olan sevgilisiyle Halep’e kaçan Nisrîn’in ailesi tarafından reddedilmesi ile ilerliyor.

Yazar yarattığı güçlü kurgusal karakterler aracılığıyla romanında savaşı ve onun getirdiği yıkım ile şiddeti; rejimin baskısını ve tutuklamalarını; Nisrîn’in hayal kırıklıklarını ayrıntılı, akıcı ve derin bir dille yansıtırken savaşın ağır faturasını yoksulların ve kadınların ödediğini söylemeye çalışıyor.

Haber linkine buradan ulaşabilirsiniz.

Kitap hakkında daha fazla bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

En Son Haberler