Perşembe, Nisan 25, 2024

VEFATININ 15. YIL DÖNÜMÜNDE NÂZİK EL-MELÂİKE

Serbest Arap şiirinin öncülerinden Nâzik el-Melâike‘nin (نازك الملائكة) vefatının 15. yıl dönümü münasebetiyle Irak‘ın en büyük devlet yayın kurumu olan Dar eş-Şuûnu’s-sekâfiyye el-‘Âmma (دار الشؤون الثقافية العامة), Iraklı edebiyat eleştirmeni Muhammed Sâbir ‘Ubeyd‘in (محمد صابر عبيد) Nâzik el-Melâike Metnen Şi‘riyyen Unseviyyen: Musteveyâtu’s-savt ve’l-hitâb (نازك الملائكة متناً شعرياً أنثوياً.. مستويات الصوت والخطاب) başlıklı eleştiri kitabını yayımladı. ‘Ubeyd kitabında şairin edebi tecrübelerini ele alıyor ve serbest Arap şiirinden geriye ne kaldığını sorguluyor.

1923 Irak doğumlu Nâzik Sâdık el-Melâike, 1949’da Güzel Sanatlar Fakültesinden mezun olmasının ardından 1959‘da Wisconsin- Madison Üniversitesi Karşılaştırmalı Edebiyat bölümünde yüksek lisansını tamamladı. Serbest Arap şiirinin öncülerinden kabul edilen Melâike, 1990’da beri Kahire’de gönüllü tecrit altında yaşamaya başladı ve 2007‘de 83 yaşındayken hayatını yitirdi.

Yayınevinin Genel Müdürü Dr. ‘Ârif es-Sâ‘idî (عارف الساعدي), bu vesileyle Nâzik el-Melâike’nin artık sadece Irak edebiyatının ve şiirinin bir sembolü değil, aynı zamanda edebi tarzıyla Arap şiirinin de öncüsü haline geldiğini ifade ediyor. Bunun yanı sıra Melâike’nin edebi ve feminist çevrelerde etkili bir edebiyatçı olarak, zorlukların ve sosyal tabuların üstesinden gelen bir kadın olduğunu da belirtiyor.

Haberin tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

En Son Haberler