Cuma, Mart 29, 2024

ARAPÇA TARİH DİZİSİ ENDÜLÜS’ÜN FETHİ YAYINDA

Gemileri yakmak deyimini hepimiz biliriz. Bu deyimin tarihçesi ise oldukça ilginç. Endülüs Fatihi; kabiliyetli, dirayetli ve cesur bir kumandan, aynı zamanda güçlü bir hatip olan Târık b. Ziyâd (طارق بن زياد) ordusuna “Arkanızda düşman gibi deniz, önünüzde deniz gibi düşman… Vallahi sizin için ancak sadakat ve sabır kalmıştır.” diye seslenmiş ve askerlerinin geri dönme ümidi kalmasın diye de tüm gemileri yakmış; bize de geriye bu meşhur deyimi bırakmıştır.[1]

Zor şartlar altında gerçekleşen, İlk İslam fetihlerinin son halkası ve Avrupa’da İslam’ın yayılmasını sağlayan fetih olması sebebiyle oldukça önemli olan Endülüs’ün Fethi ve Târık b. Ziyâd efsanesi, şimdi dizi olarak izleyicisiyle buluşuyor.

Daha önce ‘Antera b. Şeddâd (عنترة بن شداد), Hâlid b. Velîd (خالد بن الوليد) ve İmam Ahmed b. Hanbel (أحمد بن حنبل) gibi dizilere imza atan Kuveyt merkezli medya-prodüksiyon şirketi Al-Maha, tarihsel ve toplumun farklı kesimlerini kapsayan konuları gündeme getirmeyi amaçlıyor. Yeni dizisi Endülüs’ün Fethi (فتح الأندلس) ise şirketin bugüne kadarki en geniş prodüksiyona sahip yapımı olma özelliğini taşıyor. Çekimleri 2021’de tamamlanan ve en yeni sinematografik teknoloji kullanılarak hazırlanan dizi, Kasım 2022‘de Al-Maha TV YouTube kanalında Türkçe alt yazı seçeneği ile yayımlanmaya başladı.

Diziyi buradan izleyebilirsiniz. 

[1] Yükçü, S., Polat, T. B., Yükçü C. (2021). “Savaş Tarihi Muhasebesi: Bir Vaka Analizi”, Muhasebe ve Finans Tarihi Araştırmaları Dergisi,16.

https://dergipark.org.tr/en/pub/muftad/issue/67792/1026164

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

En Son Haberler