Çarşamba, Nisan 24, 2024

ARAP YAZARLAR YAZIN NE OKUYOR?

Mevsimin okuma üzerindeki etkisi, hangi kitapları okumaya yönelttiği ve okunanların niteliği tartışıladursun eş-Şark (الشرق) haber sitesi Arap edebiyat dünyasından yazarlara ve sanatçılara yazın neler okuduklarını sordu. Böylece birçok Arap ülkesinden önemli isimlerin farklı farklı eser adları söylemesiyle Arap edebiyatıyla ilgilenenler için ilginç bir liste oluştu.

Geçtiğimiz yıl Uluslararası Şârika Kitap Fuarında (معرض الشارقة الدولي) Yılın Kültür İnsanı (شخصية العام الثقافية) ödülünü kazanan Kuveytli romancı Tâlib er-Rifâ‘î  (طالب الرفاعي) başucu kitapları saydığı eserleri tatilde tekrar okuduğunu söylüyor ve bunlardan dördünü sıralıyor; Fernando PessoaHuzursuzluğun Kitabı; Michel Butor Değişme; Yasunari KavabataUykuda Sevilen Kızlar, William Faulkner Ses ve Öfke. Ayrıca Rifâî’nin yakın zaman önce Türkçede Kaptan isimli romanı yayımlanmıştı. Roman ile ilgili haberimize buradan ulaşabilirsiniz.

2021’de Larva Avcısı (صائد اليرقات) romanı Türkçeye kazandırılan Sudanlı yazar Emîr Tâc es-Sir (أمير تاج السر) okumanın mevsimi olduğuna inanmayanlardan. Aynı anda birkaç kitap okuduğunu ifade eden yazar, biyografi ve efsaneleri konu edinen kitaplar okumayı sevdiğini söylüyor. Bu yaz Sudan tarihinden Func Sultanlığı’nın krallarını anlatan el yazması bir kitap okuduğunu ve tarih okumalarının roman yazmada kendisine yardımcı olduğunu ifade ediyor. Bir yandan da hem Latin Amerika hem de Türk efsaneleri ve halk masalları ile Margaret Atwood, Cinân Hâşşûf (جنان خشوف) ve Haruki Murakami’nin romanlarını okuyor. Larva Avcısı ile ilgili daha önce yayımladığımız haberlere buradan ulaşabilirsiniz.

Yazın ne okursunuz? sorusunu cevaplayan isimlerden bir diğeri ise Iraklı romancı Nizâr ‘Abdu’s-Settâr (نزار عبد الستار). Yazarın masasında üç kitap bulunuyor; Ahmed Suveydân (أحمد سويدان) – el-Hurûbu’l-mâliyyetu’l-Amerekiyye (الحروب المالية الأميركية), Erik DurschmiedAptallık ve Şans Tarihi Nasıl Değiştirdi?, Jeffrey SachsKüreselleşme Çağları.

İbn Battûta Ödülü (جائزة ابن بطوطة) dahil birçok ödül sahibi Mısırlı yazar Mensûre ‘İzze’d-dîn’in (منصورة عز الدين) tatilde yanına aldığı kitaplar ise şöyle: David Le Breton’den – ed-Dahik: Ensrobolocyâ el-İnsân ed-Dâhik (الضحك.. أنثروبولوجيا الإنسان الضاحك) ve Acının Antropolojisi (تجربة الألم), Victor İ. Stoichita Gölgenin Kısa Tarihi.

Haber linkine buradan ulaşabilirsiniz.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

En Son Haberler