Perşembe, Nisan 25, 2024

ARAP KALİGRAFİSİ UNESCO SOMUT OLMAYAN KÜLTÜREL MİRASLAR LİSTESİNDE

Suudi Arabistan öncülüğündeki on beş Arap ülkesi, UNESCO’ya sundukları dosya ile “Arap Kaligrafisi: Bilgi, Beceri ve Uygulamaları (الْخَطُّ الْعَرَبِيّ: الْمَعَارِفُ وَالْمَهَارَاتُ وَالْمُمَارَسَاتُ)”nı İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Listesi’ne dahil etmeyi başardı. UNESCO, hattatların sayısındaki düşüşe rağmen Arap ve İslam dünyasının kültürel bir simgesi olan Arap hat sanatını, çoğu zaman yok olma tehdidi altında olan bir mirasın korunmasına imkan veren sınıflandırmaya dahil etti. Bu gelişmenin Arap kaligrafisinin tanınmasına etkin bir şekilde katkı sağlayacağı düşünülüyor.

Konuyla ilgili Mısır Kültür Bakanı Înâs Abdu’d-Dâyim (إِينَاس عَبْد الدَّايِم), Arap hat sanatının Arap medeniyetinin en önemli hazinelerinden ve etkili araçlarından biri olduğu düşünüldüğünde, Arap kimliğinin korunmasına yönelik bu önemli adımın bir başarı olduğunu söyledi. Ayrıca farklı kültürler arasındaki diyaloğun geliştirilmesine katkı sağlayacağına inandığını da sözlerine ekledi. Kuveyt’in UNESCO Daimi Temsilcisi Âdem el-Mullâ (آدَم الْمُلَّا), aynı anda sayıca en fazla ülkenin ortaklığında sunulan dosyanın, bu anlamda tarihi bir değeri olduğunu ifade ederek bu gelişmenin Arap ülkelerini birleştirmesi hususunda da önemli bir rolü olduğuna dikkat çekti. 

Suudi Arabistan, Arap hat sanatı mirasını koruma amacıyla 2020 yılını “Arap hattı yılı” (عَامُ الْخَطِّ الْعَرَبِيّ) ilan etmişti. 

Haber linkine buradan ulaşabilirsiniz.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

En Son Haberler