Perşembe, Nisan 25, 2024

3. ULUSLARARASI DOHA ARAPÇA TARİHİ SÖZLÜĞÜ KONFERANSI

Doha Arapça Tarihi Sözlüğü‘nün (معجم الدوحة التاريخي للغة العربية) üçüncü uluslararası konferansı “Doha Arapça Tarihi Sözlüğü: Bilimsel ve Medeni Boyutları (معجم الدوحة التاريخي للغة العربية وأبعاده العلمية والحضارية)” başlığı altında 10 Mayıs 2022’de Katar’ın başkenti Doha’da, daha önce ilan edilen koşulları sağlayan araştırmalarının kabul edildiği hem Arap dünyasından hem de farklı ülkelerden kırktan fazla akademisyenin katılımıyla gerçekleştirildi. 

Doha Lisansüstü Eğitim Enstitüsü (معهد الدوحة للدراسات العليا) ile iş birliği içinde organize edilen etkinliğin ilk gününde Zaman İçinde Kavram ve Terimlerin Gelişimi, Gerçek Anlamdan Mecazi Anlama Kavramsal Geçiş, Sözlük Tarihi Araştırması gibi başlıklar konuşuldu.

Arap Araştırma ve Politika Çalışmaları Merkezi (المركز العربي للأبحاث ودراسة السياسات) Direktörü ‘Azmî Bişâre (عزمي بشارة) açılış konuşmasında, Doha Sözlüğü’nün içeriğinin tüm dillerde yayımlanan hiçbir tarihi sözlükte mevcut olmadığına dikkat çekerken aynı zamanda bu sözlüğün Arapça külliyatta arama olanağının neredeyse tamamen mevcut olduğu bir aşamaya geçmesiyle dünyadaki en kapsamlı sözlükler arasına dahil olduğunu belirtti. Ayrıca Beyrut Amerikan Üniversitesi Profesörü Remzî Baalbekî (رمزي بعلبكي) de sözlüğün önemine dikkat çekerek onu “Arap dilinin yaşayan belleği” olarak nitelendirdi.

Haber linkine buradan ulaşabilirsiniz.

Araştırmacılar için yeni kapılar açmayı ve onlara gerek dil bilim gerek tarih ve medeniyet üzerine olan çalışmalarında yardımcı olmayı amaçlayan Doha Arapça Tarihi Sözlüğü için hazırladığımız tanıtım metnine buradan ulaşabilirsiniz. 

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

En Son Haberler