Cumartesi, Nisan 20, 2024

27. ULUSLARARASI FAS KİTAP FUARI RABAT’TA GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Bu yıla kadar Fas’ın Kazablanka şehrinde düzenlenen Uluslararası Fas Kitap Fuarı 2-12 Haziran tarihleri arasında bir ilk olarak Rabat’ta 200.000‘den fazla ziyaretçinin katılımıyla gerçekleştirildi. Fuarda 55 ülkeden 712 katılımcı ve 100.000‘den fazla yayın yer aldı.

Fuar bu yılki onur konuğu olarak Afrika Edebiyatları’nı (الآداب الأفريقية) seçti ve bu hususta Fas Gençlik, Kültür ve İletişim Bakanı (وزير الشباب والثقافة والتواصل) Muhammed el-Mihdî Binsaîd (محمد المهدي بنسعيد), el-Cezîre’ye verdiği röportajda bu seçimin, Rabat‘ın bu yıl Afrika’nın ve İslam aleminin kültür başkenti olarak seçilmesi ile aynı doğrultuda olduğunu ifade etti.

Fuar; birçok konferans, yeni yayınların tanıtım toplantısı ve şiir akşamının yanı sıra 20. İbn Battûta Gezi Edebiyatı Ödülü  (جائزة ابن بطوطة لأدب الرحلات) törenine de ev sahipliği yaptı. 

Fuar etkinlikleri kapsamında gerçekleştirilen imza günlerine Faslı yazar ve düşünür Abdulfettâh Kîlîto (عبد الفتاح كيليطو) da katıldı. 1945 Rabat doğumlu olan Kîlîto, romanları ve inceleme kitaplarında klasik Arap edebiyatını modern edebiyatla harmanlaması ile öne çıkan ve hem Arapça hem de Fransızca eserler kaleme alan bir yazardır. 

Nisan 2022’de Abdulfettâh Kîlîto yazınını inceleyen Abdu’l-Fettâh Kîlîto ev ‘İşku’l-Lisâneyn (عبد الفتاح كيليطو أو عشق اللسانين) başlıklı bir eser yayımlanmış ve biz de bir tanıtım yazısı hazırlamıştık.

Ayrıca Kîlîto’nun Türkçede de Araplar ve Hikâye Anlatma Sanatı: Tuhaf Bir Aşinalık başlıklı bir kitabı bulunuyor.


Haber linkine buradan ulaşabilirsiniz.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

En Son Haberler