Cumartesi, Nisan 20, 2024

2022 ULUSLARARASI ARAP ROMANI ÖDÜLÜ UZUN LİSTESİ AÇIKLANDI

2022 Uluslararası Arap Romanı Ödülü (الجائزة العالمية للرواية العربية) uzun listesi geçtiğimiz günlerde ilan edildi. Listede yüz yirmi iki eser arasından seçilen on altı roman yer alıyor. Bu eserler çoğunlukla savaşlara ve despot rejimlere karşı yaşam mücadelesi veren insanların hayatlarını, doğu-batı ilişkilerini, özgürlük sorununu ve cinsiyet meselesini konu ediniyor. Dokuz farklı Arap ülkesinden aday olan eserler ise şu şekilde; 

Suriye’den el-Bahs ‘an ‘Âzâr (البحث عن عازار) romanıyla Nizâr Âğrî (نزار آغري), Eyne İsmî (أين اسمي) romanıyla Dîme eş-Şukr (ديمة الشكر) ve el-Mi’zenetu’l-beydâ’ (المئذنة البيضاء) romanıyla Ya‘rub el-‘Î (يعرب العيسى).

Mısır’dan Mâkîtu’l-Kâhire (ماكيت القاهرة) romanıyla Târık İmâm (طارق إمام), Hemsu’l-‘akreb (همس العقرب) romanıyla Muhammed Tevfîk (محمد توفيق), Hikâyetu Ferah (حكاية فرح) romanıyla ‘İzzettîn Şukrî Fişîr (عز الدين شكري فشير) ve Ummu Mîmî (أم ميمي) romanıyla Bilâl Fadl (بلال فضل).

Cezayir’den Zankatu’t-talyân (زنقة الطليان) romanıyla Bumedyen Belkebîr (بومدين بلكبير) ve el-Hengârî (الهنغاري) romanıyla Ruşdî Redvân (رشدي رضوان).

Fas’tan Esîru’l-Burtugâliyyîn (أسير البرتغاليين) romanıyla Muhsin el-Vekîlî (محسن الوكيلي).

Libya’dan Hubz ‘alâ Tâvileti’l-hâl Mîlâd (خبز على طاولة الخال ميلاد) romanıyla Muhammed en-Na‘âs (محمد النعاس).

Eritre’den Rambo el-Habeşî (رامبو الحبشي) romanıyla Haccî Câbir (حجي جابر).

Umman’dan Dilşâd (دلشاد) romanıyla Buşra Halfân (بشرى خلفان).

Kuveyt’ten Hâdimâtu’l-makâm (خادمات المقام) romanıyla Munâ el-Şemmerî (منى الشمري) ve el-Hattu’l-ebyad mine’l-leyl (الخط الأبيض من الليل) romanıyla Hâlid en-Nasrallah (خالد النصرالله).

Birleşik Arap Emirlikleri’nden Yevmiyyâtu Roz (يوميات روز) romanıyla Rîm el-Kemâlî (ريم الكمالي).

Ödülün kısa listesinin gelecek Mart ayında açıklanması planlanırken ödülü kazanan roman Mayıs ayında ilan edilecek. 

Haber linkine buradan ulaşabilirsiniz. 

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

En Son Haberler