Perşembe, Nisan 25, 2024

2022 ŞEYH ZÂYİD KİTAP ÖDÜLLERİ’NİN UZUN LİSTESİ İLAN EDİLDİ

Abu Dabi Kültür ve Turizm Bakanlığı’na (دَائِرَةُ الثَّقَافَةِ وَالسِّيَاحَةِ – أَبُوظَبِي) bağlı Arap Dili Merkezi’nin (مَرْكَزُ أَبُوظَبِي لِلُّغَةِ العَرَبِيَّةِ) her yıl düzenlediği Şeyh Zâyid Kitap Ödülleri (جَائِزَةُ الشَّيْخ زَايِد لِلْكِتَابِ)’nin 2022 yılının adaylarının uzun listesi geçtiğimiz günlerde duyuruldu. Bu yıl edebiyat alanında 852 eser yer alırken geçen yıla oranla aday sayısında %46 artış olduğu görüldü. Listede dokuz Arap ülkesinden toplamda on beş yazar ve şairin eseri yer aldı. “Edebî Metinler (النُّصُوصُ الأَدَبِيَّة)” kategorisi on üç adayla en fazla ismin aday gösterildiği kategori oldu. İşte o adaylar ve eserleri: Mısır’dan Muhammed Yûsuf el-Ğerebâvî’nin (مُحَمَّد يُوسُف الْغَرَبَاوِي) Metâhatu’l-‘Âbid (مَتَاهَةُ الْعَابِدِ) ve ‘İzzet el-Kamhâvî’nin (عِزَّت الْقَمْحَاوِي) Ğurbetu’l-menâzil (غُرْبَةُ الْمَنَازِلِ) adlı eserleri, Fas’tan Se‘îd Benkrâd’ın (سَعِيد بِنْكرَاد) Ve Tehmilunî Hayretî ve Zunûnî… Sîretu’t-Tekvîn (وَتَحْمِلُنِي حَيْرَتِي وظُنُونِي… سِيرَةُ التَّكْوِين) isimli eseri, Irak’tan Fâtıma el-Muhsin’in (فَاطِمَة المُحْسِن)  er-Rıhletu’n-Nâkısa (الرِّحْلَةُ النَّاقِصَة) ve Muhammed Hayyâvî’nin (مُحَمَّد حَيَّاوِي) Seferun Vahşî (سَفَرٌ وَحْشِيٌّ) adlı eserleri, Birleşik Arap Emirlikleri’nden Rîm el-Kemâlî’nin (رِيم الكَمَالِي) Yevmiyyât Rûz (يَوْمِيَّاتُ رُوز), Cemâl Matar’ın (جَمَال مَطَر) Rabîu’l-Gâbe (رَبِيعُ الْغَابَةِ) ve Meysûn Sakr’ın (مَيْسُون صَقر) Makhâ Rîş, Ayn ‘alâ Mısır (مَقْهَى رِيش، عَيْنٌ عَلَى مِصْر) isimli eserleri, Umman’dan Muhammed el-Acmi’nin (مُحَمَّد العَجْمِي) Sırru’l-Mûriskî (سِرُّ الْمُورِيسْكِي) adlı eseri, Moritanya’dan es-Seyyid Veld Ebâh’nun (السَّيِّد وِلْد أَبَاه) eş-Şenkîtî (الشَّنْقِيطِي) adlı eseri, Suriye’den Can Dost’un (جَان دُوسْت) Mahtût Petersburg (مَخْطُوطُ بَطَرْسبُورْغ), Kuveyt’ten Talib er-Rifai’nin (طَالِب الرِّفَاعِي) Hatfu’l-habib (خَطْفُ الْحَبِيب) isimli eseri.

Bunların yanı sıra iki de şiir divanı aday gösterildi: Lâ harbe fî Tervâde-Kelimâtu Humeyrûs’l-Ehîrâ (لاَ حَرْب فِي طِرْوَادَة – كَلِمَاتُ هُومِيرُوس الأَخِيرَة) şiir divanıyla Suriye’den Nûrî el-Cerrâh (نُورِي الجَرَّاح) ve Tedârîsu’l-Hezeyân (تَضَارِيسُ الهَذَيَان) kitabıyla Suudi Arabistan’dan Câsım es-Sahîh (جَاسِم الصَّحِيح).

Ayrıntılı  bilgi ve diğer kategorilerin adaylarını incelemek için ödülün resmi internet sitesini buradan ziyaret edebilirsiniz.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

En Son Haberler